Jak powstrzymać Facebooka przed dostępem do twoich kontaktów na iPhone

Jeśli masz aplikację Facebook na swoim telefonie iPhone, zgodziłeś się zezwolić na dostęp Facebooka do wszystkich kontaktów telefonu. Jeśli nie pamiętasz, że dałeś to pozwolenie, ja też nie; ale najwyraźniej jest to część warunków świadczenia usług. Nie martw się jednak; istnieje prosty sposób na zmianę tego ustawienia udostępniania i ponowne wprowadzenie nazw i numerów w aplikacji Kontakty. Zacznijmy uczyć się, jak zatrzymać Facebookowi dostęp do twoich kontaktów na iPhone.

Pierwszym krokiem, który podejmiemy, jest wyłączenie uprawnień, które umożliwiają Facebookowi automatyczne przesyłanie kontaktów. Dzieje się tak, ponieważ nawet jeśli usuniemy Twoją aktualną listę przesłanych kontaktów, po prostu odświeży się przy następnym połączeniu iPhone'a z serwerem Facebook, chyba że najpierw zmienisz to ustawienie.

  • Otwórz aplikację Facebook i dotknij trzech pasków w prawym dolnym rogu ekranu.
  • Przewiń w dół i stuknij w Ustawienia i prywatność.

  • Stuknij w Ustawienia.
  • Przewiń stronę w dół do Media i Kontakty i stuknij Prześlij kontakty.

  • Wyłącz przesyłanie kontaktów.

Teraz, gdy Facebook nie wysyła już automatycznie twoich kontaktów, nadszedł czas, aby usunąć kontakty, które aplikacja już przesłała z Twojego iPhone'a. Aby odłączyć kontakty, musisz zalogować się na Facebooku za pomocą przeglądarki internetowej, a nie za pomocą aplikacji Facebook.

  • Śledź ten link.
  • Spowoduje to przejście do strony, na której możesz zarządzać przesłanymi kontaktami; kliknij Usuń.

  • Facebook potwierdzi Twoją prośbę i usunie Twoje kontakty w ciągu kilku minut.

Po wykonaniu tej czynności Facebook nie będzie w stanie sugerować znajomych na podstawie aplikacji Kontakty na telefonie iPhone. Ale jestem pewien, że bez tych zaleceń będziesz w stanie znaleźć i dodać wszystkich, których potrzebujesz!